Hurtig og nem udregning af moms

Hvad er moms og hvordan udregner man den? Få svaret på spørgsmålene og beregn din moms herunder.

Sådan bruger du beregneren

Udfyld formularen med hvilken momssats, der er tale om, beløbet, du vil udregne fra og om hvorvidt momsen er inkluderet eller ej i beløbet. Herefter trykker du “Udregn moms” og du får vist udregningen.

Momssats

Normalt benyttes momssatsen 25%, og det er med al sandsynlighed være den, som du skal bruge. Der findes dog også andre satser. I en virksomhed er der f.eks. 50% momsfradrag på hotelophold og lignende, altså 12,5% moms. Derudover er der 25% fradrag på forplejning, hvilket svarer til kvart moms (6,25%).

Inklusiv eller eksklusiv moms

Her bestemmer du om momsen er inkluderet i beløbet eller ej.

Annonce

FindForsikring.dk

Bliv klogere på moms

Moms er en vigtig del af at drive en virksomhed. Få styr på momsen for at undgå unødvendige bøder, og optimere virksomhedens økonomi ved at modregne købsmoms i momspligtig omsætning.
Hvad er moms?

Hvad er moms?

Hvad er moms og hvordan udregnes den? Bliv klogere her.

Læs mere
Momsberetning -- Få overblik over hvad du skal og hvornår

Momsberetning -- Få overblik over hvad du skal og hvornår

Hvad er momsindberetning? Hvordan gør du? Og hvornår skal du momsindberette? Bliv klogere på, hvad du skal her.

Læs mere
Find det rigtige regnskabsprogram til at få styr på momsregnskabet

Find det rigtige regnskabsprogram til at få styr på momsregnskabet

Sammenlign de bedste regnskabsprogrammer og find den perfekte løsning til dine virksomhedsbehov.

Læs mere

Hvad er moms?

Moms er en afgift, der ofte kaldes for salgsskat eller værdiafgift. Det er en skat, der typisk bliver pålagt ved salg af varer og tjenester. Momsen er typisk på 25% i Danmark. Købere betaler momsen, men det er virksomhederne, der er ansvarlige for at indberette og betale moms til skattemyndighederne.

Hvordan udregnes moms?

Moms udregnes ved at gange prisen for en vare eller tjeneste med momsprocenten. I Danmark er den gældende momsprocent på 25%.

For eksempel, hvis en vare koster 100 kr., vil momsbeløbet være 25 kr. (100 x 0,25). Den samlede pris for varen inklusiv moms vil være 125 kr. (100 + 25).

Hvornår er en vare eller tjeneste momspligtig eller ej?

En vare eller tjeneste er momspligtig, hvis den er omfattet af momsloven og ikke er fritaget eller frafaldet fra moms.

I Danmark er de fleste varer og tjenester momspligtige med en momsprocent på 25%. Der er dog visse varer og tjenester, der er undtaget fra moms.

Det er vigtigt at undersøge om varen eller tjenesten er momspligtig eller ej, og at få professionel rådgivning, hvis man er i tvivl. Det kan også være en god ide at holde sig opdateret om eventuelle ændringer i momsreglerne.

Hvem skal indberette moms?

Du har pligt til at lade dig momsregistrere, inden din omsætning (uden moms) overstiger 50.000 kr. inden for en 12-måneders periode.

Moms skal indberettes af alle virksomheder, der sælger varer eller tjenester, der er momspligtige. Det betyder, at hvis en virksomhed har et momspligtigt salg, er den forpligtet til at indberette og betale moms til skattemyndighederne.

Hvornår skal man indberette moms?

Moms skal indberettes og betales til skattemyndighederne hver måned, hvert kvartal eller halvårligt, afhængig af virksomhedens omsætning.

En nystartet virksomhed skal mindst 1,5 år indberette kvartalsvis, hvorefter man kan søge om at indberette halvårligt. Du kan indberette halvårligt, hvis din virksomheds omsætning er under 5 mio. kr. årligt. Du skal indberette kvartalsvis, hvis din virksomheds omsætning er mellem 5-50 mio. kr. årligt. Du skal indberette månedligt, hvis din virksomheds omsætning er over 50 mio. kr. årligt. Se fristerne herunder:

Halvårlig indberetning

Afregningsperiode Indberetnings- og betalingsfrist
1. januar — 30. juni 1. september
1. juli — 31. december 1. marts

Kvartalsvis indberetning

Afregningsperiode Indberetnings- og betalingsfrist
1. januar — 31. marts 1. juni
1. april — 30. juni 1. september
1. juli — 30. september 1. december
1. oktober — 31. december 1. marts

Månedlig indberetning

Hvis du er på dette niveau, bør du få professionel hjælp.

Hvad sker der, hvis man ikke indberetter og betaler moms i tide?

Hvis en virksomhed ikke indberetter og betaler moms i tide, kan det resultere i bøder og renter fra skattemyndighederne. Det kan også føre til sanktioner som f.eks. at man ikke må drive virksomhed i en periode. Derfor er det vigtigt at overholde de gældende regler for momsindberetning og betaling.

Hvis man ikke indberetter og betaler moms i tide, kan skattemyndighederne også foretage en momsundersøgelse for at kontrollere, om virksomheden har overholdt momsreglerne. Hvis det viser sig, at virksomheden ikke har overholdt momsreglerne, kan skattemyndighederne kræve moms, bøder og renter tilbagebetalt.

Det kan også føre til en negativ omtale af virksomheden og kan påvirke virksomhedens omdømme og relationer med kunder og leverandører.

Det er derfor vigtigt at holde sig opdateret om de gældende momsregler og at sørge for at indberette og betale moms i tide.

Hvordan modregner jeg købsmoms i min momspligtige omsætning?

Modregning af købsmoms i momspligtig omsætning er en metode, hvormvirksomheden kan fratrække den moms, den har betalt for varer og tjenester, som den har købt til egen brug i sin momspligtige omsætning.

For at modregne købsmoms, skal virksomheden først beregne den købsmoms, den har betalt for de varer og tjenester, den har købt til egen brug. Dernæst skal virksomheden trække denne købsmoms fra den momspligtige omsætning, den har indberettet og betalt til skattemyndighederne.

Det er vigtigt at bemærke, at købsmomsen kun kan modregnes, hvis den vedrører varer og tjenester, der er momspligtige og anvendes i virksomhedens momspligtige omsætning. Købsmomsen kan ikke modregnes, hvis den vedrører fritaget eller frafaldet omsætning.

Det er også vigtigt at have korrekte og opdaterede dokumentationer, såsom købsfakturaer, til rådighed, da det kan være relevant for skattemyndighederne ved en eventuel kontrol.

Hvordan håndterer jeg moms ved eksport og import af varer?

Håndtering af moms ved eksport og import af varer kan være kompliceret, da momsreglerne kan variere fra land til land. Generelt set, er eksport af varer fritaget for moms, da varen forlader landet og dermed ikke er omfattet af landets momsregler.

For import af varer skal man betale moms ved importen, og det kaldes for toldmoms. Toldmomsen skal betales til toldmyndighederne ved importen, og det er typisk er på 25% i Danmark. Toldmomsen skal betales på den samlede værdi af varen inklusive transportomkostninger, forsikring og eventuelle andre omkostninger ved importen.

Det er vigtigt at undersøge momsreglerne for det land, man eksporterer eller importerer til/fra, da de kan variere. Det kan også være en god ide at få professionel rådgivning, hvis man er i tvivl om håndteringen af moms ved eksport og import.

Hvordan kan jeg få professionel rådgivning om moms?

Der er flere måder, hvorpå man kan få professionel rådgivning om moms:

  • Skattemyndighederne
    Skattemyndighederne tilbyder ofte rådgivning om momsreglerne og håndteringen af moms. Man kan enten kontakte dem telefonisk eller via deres hjemmeside for at få rådgivning.

  • Revisorer og regnskabsprogrammer
    Revisorer og regnskabsprogrammer er professionelle, der har specialiseret sig i skatteregler og kan yde rådgivning omkring moms og andre skatteforhold.

  • Erhvervsadvokater
    Erhvervsadvokater er specialiserede i erhvervsret og kan yde rådgivning omkring momsreglerne og håndteringen af moms, specielt hvis det er relateret til en tvist eller en konflikt.

  • Erhvervsorganisationer
    Erhvervsorganisationer som fx Dansk Erhverv eller DI kan også tilbyde rådgivning om momsreglerne og håndteringen af moms.

Derfor skal du bruge et regnskabsprogram til din virksomhed

Der er mange gode grunde til at bruge et regnskabsprogram til din virksomhed.

  1. Effektiv håndtering af økonomi
    Et regnskabsprogram giver virksomheden mulighed for at holde styr på indtægter, udgifter, momsbetaling og andre økonomiske oplysninger på én central plads. Det gør det nemmere at håndtere virksomhedens økonomi og træffe informerede beslutninger.

  2. Automatisering af regnskab
    Et regnskabsprogram kan automatisere mange regnskabssystemer, såsom fakturering, bogføring og momsindberetning, hvilket kan spare tid og reducere fejl i manuelle regnskaber.

  3. Let adgang til rapporter
    Et regnskabsprogram giver virksomheden mulighed for at generere rapporter og analysere data, som kan hjælpe virksomheden med at identificere tendenser og træffe strategiske beslutninger.

  4. Sikkerhed
    Regnskabsprogrammer kan tilbyde høj sikkerhed for at beskytte vigtige økonomiske oplysninger, såsom kontonumre og følsomme data.

  5. Integrering
    Regnskabsprogrammer kan integreres med andre systemer som fx CRM, e-commerce platforme og lagerstyring, det gør det nemmere at håndtere og styre virksomhedens økonomi og processer.

  6. Adgang fra flere steder
    Regnskabsprogrammer kan tilgås via en browser, så man kan få adgang til sin virksomheds regnskab fra flere steder og på flere enheder.

Find det rette regnskabsprogram

Vi kan anbefale følgende regnskabsprogrammer:
Regnskabsprogram Billy

Billy

Læs mere

* Reklamelink

Regnskabsprogram Dinero

Dinero

Læs mere

* Reklamelink

Regnskabsprogram Web-regnskab

Web-regnskab

Læs mere

* Reklamelink